10 llocs per visitar a Porqueres

28/08/2020

Els 10 millors llocs per visitar al municipi de Porqueres (Girona).

La casa rural La Cabanya està situada al poble de Mata (municipi de Porqueres) i us oferim un llistat de 10 llocs per visitar al municipi de Porqueres.

1. Estany de Banyoles

La meitat est de l'estany pertany al municipi de Banyoles i la meitat oest al municipi de Porqueres. Els voltants de l’Estany tenen una atracció especial: el verd contrasta amb el blau, la planura de l’aigua amb les muntanyes que de lluny mig l’envolten; serenor, bellesa… Tot plegat ofereix tantes sensacions com possibilitats de participar-hi: caminar, contemplar, pescar, pensar, córrer… Per a cada moment, per a cada situació i per a cada època de l’any els paratges de l’Estany són estimulants i acollidors.

2. Les Estunes

És un espai de gran valor natural i així ho revela la seva declaració com a geòtop, espai d’interès geològic, i la inclusió en el Pla Especial d'Interès Natural. Les baumes i les esquerdes de travertí; els roures i les alzines esponeroses; la bella llegenda de les Goges, el silenci tallant i l’ombra fresca, les heures enfiladisses i els cants discrets dels ocells conviden a una passejada tranquil·la i plena de la pau del lloc. Les goges, aloges o dones d’aigua, segons les llegendes, el tenien com a lloc de la seva preferència i hi feien gresca o bé hi filaven tota la nit. Diuen que en nits serenes algú encara sent els seus cants i, de lluny, es pot veure la resplendor de les seves festes.

3. Bosc de Can Ginebreda

Un bosc mediterrani de 40.000 metres quadrats que s'ha convertit en un museu a l'aire lliure albergant les escultures, sobretot de temàtica eròtica, de l'artista Xicu Cabanyes. El passeig permet veure més d'un centenar d'obres i visitar també el taller de l'artista. Un espai cultural i lúdic obert. Xicu Cabanyes és l'autor de més de 100 escultures que ens desvetllen els sentits i les emocions. 

4. Església romànica de Sant Andreu de Mata

És una església del segle XII d'una sola nau amb volta de canó. La primera referència de la parròquia és l'any 1019 quan el bisbe Pere Roger de Girona i els comtes de Barcelona Ramon Berenguer i Ermessenda van donar l'església a la canònica de Girona. Destaca el seu campanar d'espadanya amb teulat pronunciat a quatre vessants amb un entramat de fusta. Es pot visitar l'església cada diumenge a les 11:00h.

5. Puig Clarà i les llacunes de Can Morgat

Aigües tranquil·les de colors canviants segons el temps; vegetació diversa i frondosa amb canyissos, jonqueres i arbres de ribera que donen vida a molta varietat d’animals: ànecs, martinets, peixos, amfibis…

6. Estany d'Espolla

Les aigües subterrànies que alimenten aquest estany formen part del mateix sistema lacustre de Banyoles, i aquesta intermitència és deguda a la major altitud, 50 m, respecte a l’Estany de Banyoles. Segons l’època de l’any podem trobar-lo ple o buit. Té unes dimensions de 360 m de llargada per 145 m d’amplada. L’estany d’Espolla està alimentat per un conjunt de surgències intermitents que es comporten com un sobreeixidor, d’un sistema càrstic de circulació d’aigües subterrànies. La platja s’omple en els períodes més plujosos, generalment a la tardor i la primavera. L’estanyol desborda les aigües cap al Fluvià i supera un desnivell de més de 80 m.

7. Baixador de Mata

La recuperació de l’antic baixador de Mata, juntament amb la reconstrucció d’un vagó de passatgers, no té altra finalitat que la de recordar aquell tren de vagons “cosits i apedaçats” que ens va enllaçar amb Girona des de 1926 fins a 1956 i perpetuar-ne la memòria.

8. Església de Santa Maria de Porqueres

L’església és una joia del romànic del segle XII que ha arribat fins als nostres dies amb poques modificacions. Va ser declarada Monument Nacional el 3 de juny de 1931. És d’una sola nau, amb volta de canó i absis semicircular. La nau se separa del presbiteri amb un arc triomfal, arc toral que es recolza damunt dues grans columnes amb capitells molt ben esculpits amb motius religiosos que tallen bruscament l’austeritat interior. L’absis té tres absidioles semicirculars i també hi ha dues capelles laterals.

9. Estudi taller de Carles Fontserè (Can Tista)

Can Tista i Can Montguix són els dos espais on va viure i treballar el cartellista, fotògraf, ninotaire, escenògraf i escriptor Carles Fontserè en retornar, a principis dels anys 70, de l’exili.

10. Dolmen de les Closes

És l’únic dolmen conegut actualment al terme municipal de Porqueres. És al mig del bosc, al costat dret de la carretera que mena a la urbanització de Puig Surís. Quan se’n va fer l’excavació no va aparèixer cap resta arqueològica. El túmul que originàriament cobria el dolmen avui en dia encara és visible. Totes les lloses són de sorrenca local.