El millor xuixo del món és de Banyoles

19/11/2018

La pastisseria Can Padrés de Banyoles (situada a 2 km. de La Cabanya) ha guanyat el premi del millor xuixo del món dins del concurs gastronòmic i en l'Any del Xuixo.

El concurs "Millor xuixo del món" s'ha organitzat per primera vegada aquest 2018, coincidint amb el centenari d'aquestes postres gironines, que han esdevingut un símbol de la ciutat i la província de Girona.

El Xuixo és una pasta típica de la demarcació de Girona. És una pasta cilíndrica fregida i coberta de sucre farcida de crema catalana (la crema catalana es fa amb llet i s’espesseix amb farina de blat de moro). Es menja habitualment per esmorzar o prendre te. Se suposa que aquesta pasta es va originar a Girona al voltant del 1920.

La llegenda d'en Tarlà

Segons una llegenda de Girona, la invenció del Xuixo s’ha d’acreditar a Tarlà, una persona molt simpàtica i molt present a les llegendes d’aquesta zona:

Aquest acròbata que va entretenir els ciutadans en quarantena durant una epidèmia, es va enamorar de la filla d'un pastisser. Una vegada, quan va visitar la seva estimada noia, va aparèixer el seu pare i es va amagar en una bossa de farina. Malauradament, va esternudar (que va semblar un xui-xui) i va ser descobert. Abans que el pastisser es pogués enfadar va prometre casar-se amb la seva filla i donar-li la recepta d’una pastisseria especial: el Xuixo. El va batejar amb el nom de l’esternut que el va delatar. Avui dia es pot veure una figura del Tarlà cada any durant les festes de primavera, quan s’aixeca la seva còpia al lloc on havia entretingut els gironins.

Per conservar la tradició, actualment, es penja un ninot al carrer Argenteria de Girona que fa giravoltes durant les festes de primavera (pels voltants de sant Jordi). Es tracta d'un ninot amb cap de fusta i cos de roba, farcit amb serradures.