Escapada rural per Setmana Santa a una casa rural a Banyoles

21/03/2024

Aquestes són algunes de les festes i activitats que pots visitar durant la Setmana Santa a Girona, des de la nostra casa rural:

  • La Processó dels Dolors – Banyoles (a 1 km. de la casa rural)

El divendres abans del Diumenge de Rams, a Banyoles, se celebra la festa de la Mare de Déu dels Dolors des del segle XVIII. Al vespre d’aquest dia surt la solemne Processó dels Dolors que acompanya les imatges de la Pietat, la del Sant Crist i la del Quart Dolor de la Corona dels Set Dolors, i que està encapçalada pel Manípul de Manaies.

  • Dansa de la Mort – Verges (a 25 km. de la casa rural)

El dijous Sant es celebra la Dansa de la Mort a Verges. És una festa declarada d’interès nacional i constitueix, indiscutiblement, l’element més emblemàtic de la Processó de Verges. Es tracta d’un veritable tresor, una joia única de la cultura popular que, si bé ens ha arribat en una configuració que és clarament deutora de l’estètica i la iconografia barroques, enfonsa les seves arrels primeres en els segles medievals quan, sobretot a partir de la Pesta Negra (1347-48), la temàtica de la mort prengué un paper protagonista en molts àmbits, com la literatura, la música, la pintura o la religió. En la Dansa de la Mort de Verges perviuen, doncs, uns elements antropològics, simbòlics i històrics que, de fet, formen part del bagatge cultural de tota Europa.

  • Via Crucis teatralitzat – Porqueres (a 5 minuts a peu de la casa rural)

El divendres Sant es celebra el Via Crucis a Porqueres. El Via Crucis és una pràctica devocional catòlica que recorda els moments de la vida de Jesús de Natzaret des que va ser fet presoner fins a la seva crucifixió i sepultura i Porqueres ho teatralitza.

Es poden comprar espelmes vermelles per acompanyar el viacrucis de Jesús i després deixar-les al peu de la creu un cop s’hagi acabat.

  • Ball del Cornut i Plantada de l’Arbre – Cornellà del Terri (a 2 km. de la casa rural)

El Dilluns de Pasqua es celebra el ball de cornut i la plantada de l’arbre de Maig. És una festa declarada d’interès nacional des de l’any 1999 i és una dansa tradicional catalana, que ve de temps immemorial, es balla a la festa de l'arbre. Consta d'un ball rodó a l'entorn d'un arbre molt alt amb banyes que ha estat plantat al mig de la plaça.

Un ballador que fa de Cornut (porta al cap dues monumentals banyes) va saltant tot voltant per dins i per fora del cercle format per les sis parelles balladores. Acabada la dansa, pren una balladora per la mà i, trencant la rotllana, ballen per la plaça fins a sortir.