Poble de Mata
Mata és un poble del municipi de Porqueres situat al sud de Banyoles.
El 1041 ja es cita el nom de Matha que en llatí significa planta de tronc curt que treu branques prop de terra, per exemple una mata de farigola, una mata de ginesta... Això, fa deduir que antigament en aquest paratge hi havia un bosc.
Però, molts i molts anys abans (uns 250.000 anys), aquestes extensions de terra estaven banyades per l'Estany d'uns 21 km. quadrats. Això va originar que en els subsòls de l'Estany es formés lentament la pedra típica de Banyoles: el travertí - La Cabanya està formada per aquest tipus de pedra -. Hi ha previst la construcció d'un amfiteatre al subsòl per tal que es pugui veure la geologia del terreny tant característica dels pobles del voltant de l'Estany.
El 1887 un picapedrer del pla de la Formiga, va trobar la famosa mandíbula preneardental de Banyoles d'una antiguitat de 120.000-110.000 a.c. dins d'un bloc de travertí.
Actualment, hi ha una rèplica exposada al museu arqueològic de Banyoles.
Els estudis conclouen que la mandíbula pertany a una dona de l'època preneardental (200.000-100.000 a.c.) ja que va relacionar el desgast dentari amb el treball de masticació de pells per adobar-les.
En aquest poble, hi tenim un dels casos més evidents de la sacraria o sagrega que és el conjunt de masos amb destinació a l'habitatge i a l'emmagatzematge dins d'un circuit sacralitzat de 30 passos eclesiàstics entorn d'una església rural.
Tota violència comesa en aquesta àrea (robatoris, matances...) era un sacrilegi pel qual s'havia de respondre davant a un tribunal episcopal.
En el cas de Mata, n'és un bon exemple el veïnat de l'Església de Mata (on un dels masos és Can Xargay).
Abans, també, a l'entrada del veïnat de l'Església de Mata hi havia un oratori que era una construcció de base quadrada i d'uns set metres d'alçària on es venerava la Mare de Déu, Sant Sebastià, Sant Antoni Abat i Sant Andreu.
S'utilitzava per la benedicció del terme, dels animals...
Però, va ser enderrocat fa uns anys i ara, en substitució d'aquest antic oratori es va construir una capella amb l'imatge de Sant Andreu (patró de la parròquia) a la plaça de l'Església.
El 1926 es va començar a construir la via del Tren Pinxo de Banyoles que seguia el recorregut Palamós-Girona-Banyoles i passava per Mata.
Era un tramvia de via estreta.
El recorregut de Banyoles a Girona era d'uns 16 km. i parava al baixador de Mata.
Des de Mata a Banyoles es tardava uns 4 minuts per arribar en uns 1.7 km.
Aquest tramvia tenia una història d'accidents: descarrilaments, atropellaments de carros i animals, incendis...
Aquests accidents tenien, en general, poca importància fins que va arribar un dia en què l'últim tren de viatgers en direcció a Banyoles va topar amb un camió cisterna francès ple de benzina. El tren es va encastar contra una casa i va fer bolcar el camió i tot es va incendiar.
A partir d'aquest moment, el Tren Pinxo va deixar de funcionar.
Encara avui, hi ha el baixador de Mata (que és l'únic que s'ha conservat) al costat esquerra de la carretera en direcció a Banyoles.
Actualment, és un petit museu ferroviari en record a aquest petit tren.
BIBLIOGRAFIA: PORQUERES. Josep Grabuleda i David Sala. Ajuntament de Porqueres. 2003.